Pomivanje posode je zelo zamudno in dolgočasno opravilo. Zato je tehnika tudi na tem področju naredila korak naprej. Izdelan je bil pomivalni stroj.



OSNOVNI DELI STROJA
  • programsko stikalo - z njim izberemo ustrezen režim pomivanja
  • črpalka - izčrpa vodo ob koncu posamezne operacije
  • grelec - greje vodo in suši posodo
  • filter - preprečuje večjim delcem, da bi zašli v črpalko
  • tlačno stikalo - uravnava višino vode v stroju
  • termostat - regulira temperaturo vode
  • brizgalni kraki - brizgajo vodo na posodo
  • košare za nalaganje posode - v njih naložimo posodo


DELOVANJE
Pred pričetkom pranja naložimo posodo v košare.
Po vklopu programskega stikala prične v stroj dotekati voda. Tlačno stikalo uravna višino vode. V prvem delu pomivalnega ciklusa se vodi doda tudi detergent za pranje. Grelec prične greti, črpalka pa potiska vodo v brizgalne krake.Vodni pritisk povzroči, da se pričnejo kraki krožiti, curki vode pa enakomerno olivajo vse dele posode.
V drugem delu pomivalnega ciklusa čista voda splaknjuje detergent in umazano vodo. Poleg detergenta se na vratih nahaja tudi posoda za mehčalec vode, ki se doda zadnji vodi za izpiranje. 

Delovanje elektro ventila za mehčalec
1. mehčalec
2. elektromagnetniventil (levo = zaprt)
3. odtok v stroj

 Grelec zatem ogreje in posuši vsebino stroja.





Stroji nam olajšajo delo. Primerjaj oba grafa.
 
Ročno pomivanje
M= mehanska energija
T= temperatura
t= čas
CH= kemična sredstva (prašek)

T: 40°C, t: 15 min
Strojno pomivanje
M= mehanska energija
T= temperatura
t= čas
CH= kemična sredstva (prašek)

T: 50-70°C, t: 10-60 min

Program pomivalnega stroja si lahko ponazorimo tudi grafično