Mikrovalovno pečico uporabljamo za odtaljevanje, kuhanje in pečenje živil. Postopek je mnogo hitrejši kot v navadnih pečicah. 
Pri vseh klasičnih pripravljalnih postopkih se vselej dovaja toplota živilu skozi njegovo površino. Temperatura v notranjosti narašča  počasi, saj so živila slabi toplotni prevodniki. 
Pri mikrovalovnih aparatih pa mikrovalovi, ki jih oddaja magnetron, prodirajo v notranjost hrane in predajajo toploto vodnim molekulam in ta se razširi po vsej hrani.
Na ta način se hrana segreva istočasno v vsej globini.



Osnovni sestavni deli so
  • ohišje (5), 
  • kovinski ventilator (2), 
  • magnetron(1) 
  • in stikala (4) za vklop in regulacijo delovanja
  • prostor za hrano (3)

Delovanje: Mikrovalovi so sestavljeni iz močnih električnih in magnetnih polj, ki vsako sekundo miljardokrat spremenijo smer. Vodne molekule, ki so v hrani, se skušajo usmeriti v smeri polja S-J in J-S. Ker se smer polja neprestano spreminja se tudi molekule neprestano sučejo. S tem vrtenjem dobivajo energijo, ki se s trkanjem spreminja v toploto in segreva hrano. Mikrovalove proizvaja magnetron, ki je najvažnejši del mikrovalovne pečice.





V mikrovalovno pečico smemo dati živila v posodah iz umetnih mas, keramike, stekla ali porcelana, nikakor pa ne iz kovin (folije), ker so nepropustne za valove in na površini se pojavi vidna svetloba (iskrenje).
Tudi krožniki z zlati robom se pokvarijo!
Mikrovalovi so oblika energije, podobna svetlobi. Potujejo s hitrostjo 300 000 000 m/s in prodirajo skozi zrak, hrano in prazen prostor. 
Mikrovalovi nas stalno bombandirajo iz vesolja, a so preslabi, da nam bi škodovali. V mikrovalovni pečici so mnogo močnejši in nevarnejši zato je vsa pečica - tudi vrata – obdana s snovjo, ki preprečuje uhajanje mikrovalov.
POZOR  V pečico ne smemo dati živih bitij.