Mikrovalovno pečico uporabljamo za odtaljevanje, kuhanje in pečenje
živil. Postopek je mnogo hitrejši kot v navadnih pečicah.
Pri vseh klasičnih pripravljalnih postopkih se vselej dovaja toplota
živilu skozi njegovo površino. Temperatura v notranjosti narašča
počasi, saj so živila slabi toplotni prevodniki.
Pri mikrovalovnih aparatih pa mikrovalovi, ki jih oddaja magnetron,
prodirajo v notranjost hrane in predajajo toploto vodnim molekulam in
ta se razširi po vsej hrani.
Na ta način se hrana segreva istočasno v vsej globini.
 |
Osnovni sestavni deli so:
-
ohišje (5),
-
kovinski ventilator (2),
-
magnetron(1)
-
in stikala (4) za vklop in regulacijo delovanja
-
prostor za hrano (3)
|
Delovanje: Mikrovalovi so sestavljeni
iz močnih električnih in magnetnih polj, ki vsako sekundo miljardokrat
spremenijo smer.
Vodne molekule, ki so v hrani, se skušajo usmeriti v smeri polja S-J in
J-S. Ker se smer polja neprestano spreminja se tudi molekule neprestano
sučejo. S tem vrtenjem dobivajo energijo, ki se s trkanjem spreminja v
toploto in segreva hrano. Mikrovalove proizvaja magnetron, ki je najvažnejši
del mikrovalovne pečice.
V mikrovalovno
pečico smemo dati živila v posodah iz umetnih mas, keramike, stekla ali
porcelana, nikakor pa ne iz kovin (folije), ker so nepropustne
za valove in na površini se pojavi vidna svetloba (iskrenje).
Tudi krožniki z
zlati robom se pokvarijo!
Mikrovalovi
so oblika energije, podobna svetlobi. Potujejo s hitrostjo 300 000 000
m/s in prodirajo skozi zrak, hrano in prazen prostor.
Mikrovalovi nas stalno bombandirajo iz vesolja, a so preslabi, da nam
bi škodovali. V mikrovalovni pečici so mnogo močnejši in nevarnejši zato
je vsa pečica - tudi vrata – obdana s snovjo, ki preprečuje uhajanje mikrovalov.
POZOR
V pečico ne smemo dati živih bitij.
|