Za pripravo kave, potrebujemo kavna zrna, ki jih je treba pred uporabo spražiti in zmleti. Za mletje uporabljamo kavne mlinčke. Ti so prvotno bili ročni.
Za mletje kavnih zrn uporabljamo mlinčke in drobilce. Pri mlinčku zrnca kave padajo med dve nazobljeni plošči, ki ju ob vrtenju zdrobi. Pri drobilcu pa hitro vrteč nož udarja ob zrnca ter jih pri tem drobi.


 
Današnje mlinčke poganjajo elektromotorji (2)
Da ne pride do nenadnega vklopa in poškodbe z nožem je stikalo za vklop (1) izdelano tako, da je pred klopom potrebno zapreti pokrov.
Nož, ki drobi kavo je izdelan iz jeklene pločevine. Rob mora biti raven. Ob uporabi se zaobli, zatoslabše drobi zrna.
Pogled na elektromotor, ki proizvaja zelo veliko število obratov noža.
1. Jedro
2. Navitje
3. Kolektor
4. Krtačke
5. Priključna vrvica
Električna energija se uporablja za pogon elektromotorja. 



Mlinček ne potrebuje priključne vrvice z zaščitnim vodnikom, ker je navitje elektro motorja dvojno varovano. 



Mlinček ni primeren za mletje sladkorja, ker se sladkorni prah zaradi trenja v ležaju segreje in prilepi na ležaj. Ko se elektro motor ustavi se ležaj in staljen sladkor ohladi ter strdi. Pri ponovnem vklopu motor ne deluje, ker je blokiran (os in ležaj sta zlepljena) .
Mlinček smemo uporabljati največ 45 sekund, ker motor nima ventilatorja in bi se zaradi segrevanja pokvaril. Za ponovno uporabo počakomu , da se motor ohladi.