Za pripravo kave, potrebujemo kavna zrna, ki jih je treba pred uporabo
spražiti in zmleti. Za mletje uporabljamo kavne mlinčke. Ti so prvotno
bili ročni.
Za mletje kavnih zrn uporabljamo mlinčke in drobilce. Pri mlinčku zrnca
kave padajo med dve nazobljeni plošči, ki ju ob vrtenju zdrobi. Pri drobilcu
pa hitro vrteč nož udarja ob zrnca ter jih pri tem drobi.
  |
Današnje mlinčke poganjajo elektromotorji
(2)
Da ne pride do nenadnega vklopa in poškodbe z nožem je stikalo za vklop
(1) izdelano tako, da je pred klopom potrebno zapreti pokrov. |
|
Nož, ki drobi kavo je izdelan iz jeklene pločevine. Rob mora biti raven.
Ob uporabi se zaobli, zatoslabše drobi zrna. |
 |
Pogled na elektromotor, ki proizvaja zelo
veliko število obratov noža.
1. Jedro
2. Navitje
3. Kolektor
4. Krtačke
5. Priključna vrvica |
Električna energija se uporablja za pogon
elektromotorja.
Mlinček ne potrebuje
priključne vrvice z zaščitnim vodnikom, ker je navitje elektro motorja
dvojno varovano.
Mlinček ni primeren
za mletje sladkorja, ker se sladkorni prah zaradi trenja v ležaju segreje
in prilepi na ležaj. Ko se elektro motor ustavi se ležaj in staljen sladkor
ohladi ter strdi. Pri ponovnem vklopu motor ne deluje, ker je blokiran
(os
in ležaj sta zlepljena) .
Mlinček smemo uporabljati
največ 45 sekund, ker motor nima ventilatorja in bi se zaradi segrevanja
pokvaril. Za ponovno uporabo počakomu , da se motor ohladi.
|