navigacija
- VPIS
- na vstopno stran


 DŠBB
Dramska šola Barice Blenkuš, ki deluje od leta 1990, je gledališka šola, eden izmed centrov otroške, mladinske in ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti za odrasle v Sloveniji.


 pedagogi
Lucija Ćirović
Barbara Pia Jenič
Barbara Krajnc
Boštjan Štorman
Barbara Žefran
Maruša Geymayer Oblak

Barbara Pia Jenič

Barbara Pia Jenic

mentorica (Program DIJAKI, ŠTUDENTI IN ODRASLI)

PEDAGOŠKI PRISTOP
Udeleženci delavnice so mladostniki med petnajstim in petintridesetim letom, včasih tudi starejši. Večinoma so začetniki, ki imajo različne motive vstopa v proces gledališke igre. Večina si želi otresti treme nastopanja, veliko pa jih je, ki imajo dolgoročne gledališke ambicije.

Prvi stik z gledališčem in improvizacijo je zelo pomemben. Poiskati moramo notranje mehanizme in orodja vsakega udeleženca, ki so uporabna v kreaciji imaginarnih gledaliških izrazov. Učencem poudarjam, da čevljar uporablja usnje in lepila, igralec pa svoje emocije. Tako se študijski proces začne z iskanjem lastnih materialov, vzvodov, ki odpirajo vrata v skrite čustvene sobane.

Ko gledališke tehnike ne bazirajo na izkušnjah in so ločene od njih, se zgodi notranja pregrada. Učenec mora vedno vedeti kje in kdo je, sprejemati in biti odprt in čutno dojemljiv, če naj bi kreiral resničnost na odru. Zaradi narave problemov pri igranju vlog, je pomembno naostriti celotno čutno in čustveno opremo igralca, ga osvoboditi in mu dopustiti da čuti, si domišlja, se trese, izgublja in osvobaja percepcije in projekcije, interpretacije, da lahko vzpostavi direkten in nedolžen kontakt ter čisto in direktno komunikacijo s soudeleženci. V naslednjem koraku se poveže z lastnim čutnim in čustvenim spominom in ga uporablja v preobleki vloge. Govorimo o kreaciji čutnih, emocionalnih, prostorskih, predmetnih in časovnih substitutov, ki jih udeleženec uporablja kot strune na instrumentu, jih uglasi in zaigra svojo melodijo na odru. Zbudi telo, duh in spomin ter vstopi v svet imaginarne resničnosti.


Kontaktne informacije

info@dsbb.si
Naslov: Rozmanova 12, 1000 Ljubljana
DŠBB © 1990 - 2009
 naslov
Dramska šola
Barice Blenkuš
Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenija


 GSM
051 304 351


 e-pošta
info@dsbb.si


 internet
www.dsbb.si


drama sola šola igralec gledališče gledalisce igralka solanje šolanje