PRAVLJICE MALO DRUGAČEBoštjan Resinovič


Roald Dahl:Odvratne rime. Mladinska knjiga, 1995.
Roald Dahl je pisateljsko kariero začel s pripovedmi z vojaško tematiko, kasneje pa se je usmeril v zgodbe z grozljivim vzdušjem in otroško literaturo ter se prebil iz anonimnosti. Pri nas smo izbor njegove grozljive proze spoznali lani z >B>Nenavadnimi zgodbami v knjižni obliki, že pred tem pa v obsežni TV seriji Tales of the Unexpected, ki jo je ljubljanska televizija predvajala v nočnem sporedu. Drugi, obsežnejši pol Dahlovega ustvarjanja predstavlja otroška literatura, a v slovenščino so bile do letos prevedene le Velikanski dobrodušni velikan, Čarovnice, Matilda, Charlie in tovarna čokolode ter Charlie in veliko stekleno dvigalo.

Paleti prevajalcev se je zdaj pridružil še Milan Dekleva s slikanico Odvratne rime, prepesnjenimi in vsebinsko spremenjenimi pravljicami, ki zaradi ilustracij Quentina Blakea in znanih naslovov: Pepelka, Jakec in čudežni fižolček, Sneguljčica in sedem palčkov, Zlatoloska in trije medvedi, Rdeča kapica in volk ter O treh prašičkih zbujajo vtis otroške knjige. Vendar je ob branju očitno, da Dahlu služijo pravljice le za okvir, v katerega skuša vdihniti nekaj novega, nekaj, kar je namenjeno izključno zabavi starejšega bralca. Brez predsodkov vpelje v tekst elemente nasilja, banalizira idealistično pravljičnost z materialističnimi vložki in neusmiljeno ironizira tradicijo. Slikanica je torej le oblikovno otroška, vsebinsko in tehnopoetsko pa sledi avtorjevemu tipičnemu vzorcu komponiranja literature za odrasle. Tudi za njegove kratke zgodbe je namreč značilna formalna konzervativnost, kontrastirana z drznim, bizarnim dogajanjem in nepričakovanim zaključkom, vse z namenom šokirati bralca in ga izpostaviti rahli psihični torturi.

Zato ne preseneča, da Pepelka spozna, kako je njen princ navaden surov barbar, ki seka glave vsepovprek in se raje odloči za preprostega tipa, ki kuha marmelado; da uspe Jakcu obrati zlate liste s čudežnega fižolčka šele po temeljiti kopeli; ali da Sneguljčica ne odide v gozd, ampak prištopa v mesto in se kot neplačana točajka naseli pri sedmih bivših džokejih, kasneje pa s pomočjo zrcalca bajno uspe v poslovnem svetu. V preostalih treh zgodbah križa Dahl pravljico s kriminalko. Zlatolasko predstavi kot mlado delinkventko, ki je vdrla v hišo treh medvedov, Rdeča kapica pa je moderna, neskrupulozna punčara, zelo nevarna, saj nosi v spodnjicah pištolo. Posebno pri srcu so ji plašči iz volčjega krzna in tako poči prvega volka v lastni pravljici in drugega v Treh prašičkih, za namenček pa prašička konvertira v kovček.

Odvratne rime s svojo brutalnostjo, absurdnostjo in bizarnostjo preveč tenkočutnim bralcem morda ne bodo všeč, vendar so to bolj zabavne kot odvratne rime: brezkompromisne; polne humorja; napisane v sproščenem jeziku, zabeljenem s slengizmi.


Nazaj na prejšnjo stran