Zvezdna karta A3 2014 - [ADV]

ADV zvezdna karta Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga - A3
(od 2014 je na razpolago tudi vsem ostalim ljubiteljem astronomije)Na sliki sta izseka ADV zvezdne karte Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga.
Karta je dosegljiva preko e-naslova: info@ad-vega.si

Karta na eni strani prikazuje, poleg ozvezdij, svetlejših dvozvezdij, še zanimivosti za daljnogled, oziroma manjši teleskop, na drugi strani pa so označeni vsi objekti Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga in nekateri Collinder objekti (tudi v tabelaričnem zapisu). Na karti so še kratka navodila in razlaga nekaterih osnovnih pojmov in kompletni seznami Messierjevega, Caldwellovega, M+M kataloga ter pretvorbe med oznakami.
To je prva taka karta, ki vsebuje vse svetlejše nebesne objekte globokega neba! Naredili smo jo, ker smo jo sami zelo pogrešali - lahko pa koristi tudi VAM.
Namen je bil torej, zbrati vse relevantne nebesne objekte na enem mestu in to v preprosti različici valjne projekcije - kar pa seveda pomeni očitno popačitev karte nad in pod deklinacijo ±50 °.
Karta je torej kompromis. Je dvostranska – svetlejši objekti, imena zvezd, nekatere dvojne zvezde, itn, so na eni strani, na drugi pa vsi M, M+M, C objekti. Karta je plastificirana in tako odporna na vlago, dež, sneg ... Po njej lahko pišete, rišete s flomastrom in nato napisano zbrišete. Stran s svetlejšimi objekti je z malo spretnosti dovolj dobro učilo za iskanje objektov z daljnogledom ali teleskopom. Karta lahko služi tudi za načrtovanje časovne in prostorske strategije opazovanj, tudi za Messierjeve in M+M maratone.

Karta ima prednosti in slabosti pred vrtljivo zvezdno karto. Prednost je preglednost, med uporabo ni potrbe po obračanju, po nekajkratni uporabi pride na dan njena enostavnost. Na njej je celotno zvezdno nebo, torej tudi Veliki in Mali Magelanov oblak, itn. Slabosti glede na vrtljivo zvezdno karto so, velika deformacija ob polih, težje si predstavljamo strani neba, orientacijo ozvezdij in časovno prisotnost nebesnih objektov nad obzorjem.
A na karti so označene raznobarvne črte obzorja za vse letne čase ob 22 h po CET (letni časi) in z malo vaje se hitro znajdemo, tako prostorsko kot časovno. Karta je za lažjo predstavo osenčena glede na vidnost neba za opazovalca na naših geografskih širinah (okoli 46° S). Na beli podlagi je prikazan del neba, ki nikoli ne zaide. Sivo osenčen osrednji pas označuje območje, kjer zvezde vzhajajo in zahajajo, temno sivo osenčeni spodnji del pa iz naših krajev nikoli ni viden.

Zakaj tiskana verzija karte, če imamo bolj natančne digitalne karte?
Uporaba tiskane karte je enostavnejša in z njo si bomo hitreje in trajneje zapomnili ozvezdja in svetlejše nebesne objekte. Hkrati pa bomo hitreje dojeli dinamiko spreminjanja podobe neba skozi noč in letne čase. Planeti in Luna potujejo blizu ekliptike (seveda je označena na karti), po ekliptiki pa navidezno potuje Sonce.

Mogoča je tudi izdelava velike "ceradne" karte 2m X 1m odporne na vodo, UV sevanje ter abrazijo (delce, ki jih raznaša veter, ...). Mi jo uporabljamo že kar nekaj časa in izkazala se je kot odličen didaktični pripomoček.


Velika ADV zvezdna karta (2m X 1m) je primerna tudi za zunanjo uporabo.

Karta je dosegljiva prek e-naslova info@ad-vega.si
- kjer je še dodaten opis: http://www.ad-vega.si/publikacije/zvezdna-karta/

In še recenzija iz Spike - Zvezdna karta šentviških astronomov
(stran 125, Spika 3 [2015] - Gorazd Bizjan)

Nazaj na domačo stran.