S. m. 14. 12. 2020 JA (2 min).


A)
Kje opazovati mrk?
Tam, kjer je najmanjša verjetnost oblačnosti.


Povprečne padavine skozi mesece.
VIR: https://en.wikipedia.org/wiki/Hadley_cellNajprimernejše področje za ogled S. mrka (z najmanj oblačnosti in tam bo mrk blizu najdaljšega) je okrog 20 km sv (po cesti) od mesta Piedra del Aguila (Argentina) - slika zgoraj.
Sta pa še dva kraja nekoliko vzhodno potecialna kandidata za ogled (Ministro Ramos Mexia in Valcheta), ležita na sami črti mrka, a imata nekoliko manj jasnih dni - tam je mrk še nekoliko krajši.

Podatki o potencialnem kraju opazovanja mrka.
Piedra del Aguila - okrog 3372 prebivalcev
Elevation 491 m (1,611 ft)
Coordinates: 40°02'S, 70°04'W
https://en.wikipedia.org/wiki/Piedra_del_%C3%81guila
Piedra del Aguila je 211 km JZ od mesta Neuquén [224685 prebivalcev] - glavno mesto enako poimenovane province.

Google maps:

https://www.google.si/maps/place/Piedra+del+%C3%81guila,+Neuquen,+Argentina/@-39.9498729,-70.2485484,9.96z/data=!4m5!3m4!1s0x960e36331553e3e3:0xf05f71215d59d86d!8m2!3d-40.0482871!4d-70.0754465?dcr=0

Podatki o mrku
------------------------------------
Maximum eclipse
Duration: 130 sec (2 m 10 s)
Coordinates: 40.3°S 67.9°W
Max. width of band: 90 km (56 mi)
Greatest eclipse: 16:14:39 (Times (UTC))
References
Saros: 142 (23 of 72)


Lokalni čas za sosednjo lokacijo
39°00'58"S 69°48'44"W
Total solar eclipse visible (100.00% coverage of Sun)
Magnitude: 1.0111
Duration:2 hours, 50 minutes, 19 seconds
Duration of totality:2 minutes, 10 seconds
Partial begins:14 Dec, 11:45:51
Full begins:14 Dec, 13:08:18
Maximum:14 Dec, 13:09:21
Full ends:14 Dec, 13:10:28
Partial ends:14 Dec, 14:36:10https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2020-december-14

Od kje bo Luna začela prekrivati Sonce 14. dec. 2020 - Argentina (začetek mrka okrog 11:45 po lokalnem času - velja za kraj Piedra del Aguila).

Lokalni časi faz Sončevega mrka v bližini mesta Piedra del Aguila, 14. december 2020:
11:45 - prvi kontakt, začetek delnega mrka
13:07 do 13:09 - drugi kontakt, začetek popolnega mrka, popolna faza
13:10 - tretji kontakt, konec popolne faze S. mrka
14:35 - četrti kontakt, konec delnega mrka


Ob mrku se bo videlo tudi štiri planete: Merkur, Venera (levo od Sonca), desno pa neverjeten prizor - Saturn in Jupiter blizu konjunkcije na robu Strelca, okrog stopinje narazen - izjemno (konjunkcija med Saturnom in Jupitrom nastopi približno vsakih 18 do 20 let). Maksimum bližanja med planetoma bo 21. dec. 2020 ob 13:22, zgolj 6' narazen (v Kozorogu - naslednja konjunkcija, ko se planeta spet približata zgolj na 6 minut, bo le ta 2080, v istem polju teleskopa lahko opazujemo tako Saturn z obročki in lunami, kot Jupiter). Mrk bo potekal v precej nepričakovanem ozvezdju Kačenošca med Škorpijonom in Strelcem (večina ne ve, da imamo v bistvu 13 zodikalnih ozvezdij). Tisti, ki ste rojeni od 30. nov. do 17. dec ste torej Kačenošci. Bllizu so tudi ozvezdja: Ščit, Teleskop, Južna krona, Indijanec, Oltar, Tehtnica. Imena južnih ozvezdij so prav drugačna od severnih, ker so bila s strani astronomov odkrita pozno - čas renesanse in razsvetljenstva. Skratka, Sočev mrk 14. dec. bo potekal praktično v smeri središča Rimske ceste, kjer je nebo izredno bogato posejano s prekrasnimi nebesnimi objekti - kopicami (recimo M22), meglicami (M20 Trifid, M8 Laguna, M16 Orlova meglica, M17 Labod, M11 Divja raca ...). To so ozvezdja in objekti, ki jih večina še nikoli ni opazovala, Sonce bo potovalo po severnem delu neba ...
Ob večerih nas čakajo Veliki in Mali Magellanov oblak, Južni križ, Južne Plejade, Meglica Kokoš v teku (C100, IC2944, RCW62, Ced 118), meglica - The Great Nebula in Carina (C92, NGC3372), ... Če nam slučajno ne uspe, so podobe mrka in omenjenih objektov ... spodaj.

B)
Potencialni ogledi - astronomski in turistični del potovanja poti po S. mrku.

I)


ALMA - The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) by night, under the Magellanic Clouds. Atakama veliko milimetrsko polje - je približen prevod krtice ALMA - sistem radijskih teleskopv (interferometrska mrža telskopov) na višini 5000 m v puščavi Atacama - Čile, Južna Amerika.
Sistem radijskih teleskopov ALMA pod Velikim in Malim Magelanovim oblakom.

II)


Vsekakor bi se splačalo obiskati Bariloche (severna Patagonija), ki je v bližini črte mrka, oziroma mesta Piedra del Aguila (Argentina), kjer bi si (dobrih 20 km sv) ogledali mrk - tam je namreč največ jasnega vremena v decembru (podobno smo si izbrali tudi Casper v ZDA za S. mrk 2017). Bariloche je baje območje s krasnimi hribi ..., tam tudi živi del slovenskega življa ...

Kaj pa ostale destinacije?

III)


Recimo ogled kakega vulkana v Atacami - Andi.

IV)


Nacionalni park Lauca

V)
Oaza San Pedro de Atacama, gejzirji na 4300 metrov, dolina Lune ...

VI)
Kaj pa južna Patagonija z izjemno slikovitimi gorami in ledeniki - je najbrž predaleč ali pač ne (Cerro Torre in Fitz Roy)?
Izvor imena Patagonija
Kot poroča Antonio Pigafetta, eden maloštevilnih, ki so preživeli Magellanovo odpravo, je Magellan prebivalce, katere so srečali, poimenoval Patagao oz. Patagoni, pokrajino pa Patagonia. Pigafetta ne omenja izvora tega imena in kasneje se je uveljavila domneva, da to pomeni »dežela velikih stopal«. Po nekaterih pripovedih prvih raziskovalcev naj bi namreč tam naleteli na velikane, visoke 8 do 9 čevljev »katerim smo segli le do pasu«. Podoba velikanov je burila domišljijo Evropejcev vse do konca 18. stoletja, dokler ni John Hawkesworth po naročilu admiralitete natančno preučil ladijskih dnevnikov raziskovalcev južne poloble (med njimi tudi Johna Byrona in Jamesa Cooka) in zaključil, da nikjer niso srečali ljudi, višjih od 2 m.

VII)


Machu Picchu - je tudi opcija
Machu Picchu (v jeziku Kečua »stara gora«; imenovan tudi Izgubljeno mesto Inkov) so dobro ohranjene predkolumbovske inkovske razvaline, ki ležijo na visokem gorskem grebenu na nadmorski višini približno 2350 m. Machu Picchu leži nad dolino reke Urubamba v sedanjem Peruju, približno 70 km severozahodno od Cuzca. Kljub temu, da so domačini ves čas vedeli zanj, je Machu Picchu šele leta 1911 svetu predstavil ameriški zgodovinar Hiram Bingham, ki je o kraju napisal tudi knjigo.
Arheološki dokazi (skupaj z nedavno obdelavo zgodnjih kolonialnih listin) kažejo, da Machu Picchu ni bilo navadno mesto, temveč podeželsko počitniško mesto za inkovsko plemstvo. Kraj ima veliko dvorišče, okoli njega pa stojijo velika palača in templji za inkovska božanstva ter druge zgradbe za vzdrževalno osebje. Ocenjujejo, da je v Machu Picchu prebivalo največ 750 ljudi istočasno, in verjetno jih je le malo živelo v mestu med deževno dobo in ko ni bilo plemstva.
Kraj naj bi Inki izbrali zaradi edinstvene lege in geoloških značilnosti. Govori se, da obris gorskega grebena za Machu Picchu predstavlja obraz Inka, ki gleda navzgor proti nebu, z najvišjim vrhom Huayna Picchu (kar pomeni Mlada ptica ali Mlada gora), ki predstavlja njegov nos. Sama gora Huayna Picchu ima obliko gigantske pume.

VARNOST
Paziti moramo (baje) na tatove ..., se izogibati demonstarcijam ...


Observatorija Chajnantor (ALMA) in Paranal (VLT) sta relativno blizu. Od La Silla Observatorya, do črte mrka je okrog 1100 km zračne poti - oziroma 1500 km po cesti (do ostalih dveh pa nekaj 100 km več).
Spodaj so linki, ki kažejo, da imajo vsi ti observatoriji v naprej pripravljen program za skupine (prijava v naprej, nekaj je najbrž potrebno tudi plačati).
Vsekakor so na teh observatorijih enkratni pogoji - tako podnebni, kot astronomski ... Na omenjenih lokacijah se tako stikata na eni strani izjemen naravni fenomen, kot špica človeškega vedenja, tehnologije.
Tako čez palec sta skupaj zanimiva Chajnantor (ALMA) kot tudi Paranal (VLT), če bi se morali odločiti le za enega, je to Paranal (VLT). A sistem ALMA ima tudi izjemne rezultate na področju zvezdnih diskov in nastajanju planetov v njih ...
To so zgolj predlogi - a je dobro v naprej vedeti, kam bi se šlo, da se zainteresirani lažje odločijo za pot. Do nadmorske višine 3600 m smo tudi v ZDA potovali brez težav - nekoliko višje bi najbrž tudi šlo. Škoda bi bilo potovati tako daleč za toliko denarja in hkrati izpustiti priložnosti za ogled zdaleč najimenitnejših astronomskih observatorijev na svetu.

POVEZAVE:
1)
Od črte mrka do La Silla Observatory je zračne linije 1100 km
Weekend Visits to La Silla Observatory (n.v. 2400 m)
Registering for a guided tour
* https://www.eso.org/public/about-eso/visitors/lasilla/
* https://www.eso.org/public/about-eso/visitors/paranal/
* https://en.wikipedia.org/wiki/La_Silla_Observatory


2)
***** VLT (340 nights per year)
Weekend visits to Paranal Observatory (n.v. 2635 m)
* https://en.wikipedia.org/wiki/Paranal_Observatory

3)
Chajnantor Observatory (ALMA n.v. 4800 m)
Visitor information
* http://www.astro.caltech.edu/chajnantor/visitors.html
* https://en.wikipedia.org/wiki/Llano_de_Chajnantor_ObservatoryAtacama Large Millimeter Array (ALMA) in center Rimske ceste.

Zaradi suhega podnebja je ozračje večino dni v letu izjemno jasno in ker zaradi redke poseljenosti skorajda ni svetlobnega onesnaženja, je Atacama priljubljena med astronomi in tako je tam zraslo več velikih observatorijev, ki so največji na svetu. European Southern Observatory tako upravlja observatorija La silla in Paranal (vključno z Very Large Telescope), v gradnji je radijski observatorij Llano de Chajnarto, v načrtu pa še orjaški optični Overwhelmingly Large Telescope.
Nov radijski astronomski teleskop, imenovan Atacama Large Millimeter Array, ki so ga zgradile evropske države, Japonska, Združene države Amerike, Kanada in Čile v observatoriju Llano de Chajnantor, je uradno začel delovati 3. oktobra 2011. Številni projekti radio astronomije, kot so CBI (Cosmic Background Imager), ASTE (Atacama Submillimeter Telescope Experiment) in ACT (Atacama Cosmology Telescope), med drugim delujejo na območju Chajnantor od leta 1999.
Najbolj suha področja, kamor ne sežejo niti morske meglice, veljajo za zelo podobna razmeram na Marsu. NASA tako na teh področjih preizkuša naprave, ki jih nato pošlje na Mars. Med drugim so ponovili teste, s katerimi sta Viking 1 in Viking 2 iskala življenje na Marsu. Tudi na teh najbolj suhih predelih niso zaznali nobenih znakov življenja, zaradi česar je ta del edinstven na Zemlji.
Ob obali poteka nekaj pilotskih projektov z mrežami, s katerimi bi bilo mogoče kondenzirati vlago v megli in tako pridobivati vodo.

Geografsko se suhost Atacame razlaga tako, da se ta nahaja med dvema gorskima verigama (Andi in čilska obalna kordiljera), ki sta dovolj visoki, da preprečujeta vlagi prehod iz pacifiškega ali atlantskega oceana in je zato obojestransko v padavinski senci.

Spodaj so podobe neba in mrka 14. dec. 2020.
Od kje bo Luna začela prekrivati Sonce 14. dec. 2020 - Argentina (začetek mrka okrog 11:45 po lokalnem času - velja za kraj Piedra del Aguila).

il nanje.

KAKŠNA BO KORONA, ROBNI IZBRUHI, DIAMANTNA PRSTANA - to pa je skrivnost vsakega mrka - odvisna od aktivnosti Sonca, delno od atmosfere ...?
Spodaj so posnetki iz ZDA - 21. avg. 2017 Casper.
...............
..........
Zbral (leto 2018): Vičar ZORKO

Zorko.Vicar@guest.arnes.si


Lega Sonca med Sončevim mrkom 14. dec. 2020 je izjemno poučna.
V resnici ne leži v nobenem od starih uradnih zodiakalnih ozvezdij, ampak
v Kačenošcu - slika zgoraj. Prav je, da tokrat razčistimo
dilemo s horoskopom.
Prvič, horoskop, ki ga povzemajo časopisi, itn, je veljal v antiki.
Drugič, zaradi precesije Zemlje danes Sonce glede na mesece potuje po vsaj za 
znak ali dva premaknjenem zodiakalnem krogu, ki pa ima v resnici 13 ozvezddij,
torej ima dodano še ozvezdje Kačenosca. Tako so se pač odločili astronomi,
kartografi neba.
Spodaj imate podane datume starega horoskopa (žal za astrologe veljavnega horoskopa, torej pot
Sonca skozi ozvezdja, leva kolona datumov), desna kolona pa predstavlja datume za trenutno
navidezno pot Sonca skozi ozvezdja (TOREJ skozi 13 ozvezdij).
Rojeni od 30. nov. do 17. dec. so torej Kačenošci - seveda je horoskop zgolj zabava, s 
katero pa se lahko prav dobro služi.

Star Sign			Official Date		New Date Range
Aries, the Ram			Mar 21 - Apr 20		Apr 19 - May 13 (Oven)
Taurus, the Bull		Apr 21 - May 21		May 14 - Jun 19 (Bik)
Gemini, the Twins		May 22 - Jun 22		Jun 20 - Jul 20 (Dvojčka)
Cancer, the Crab		Jun 23 - Jul 23		Jul 21 - Aug 09 (Rak)
Leo, the Lion			Jul 24 - Aug 23		Aug 10 - Sep 15 (Lev)
Virgo, the Virgin		Aug 24 - Sep 23		Sep 16 - Oct 30 (Devica)
Libra, the Scales		Sep 24 - Oct 23		Oct 31 - Nov 22 (Tehtnica)
Scorpius, the Scorpion		Oct 24 - Nov 22		Nov 23 - Nov 29 (Škorpijon)
Ophiuchus, the Serpent Wrestler		n/a		Nov 30 - Dec 17 (Kačenosec)
Sagittarius, the Archer		Nov 23 - Dec 21		Dec 18 - Jan 18 (Strelec)
Capricornus, the Seagoat	Dec 22 - Jan 20		Jan 19 - Feb 17 (Kozorog)
Aquarius, the Water Bearer	Jan 21 - Feb 19		Feb 16 - Mar 11 (Vodnar)
Pisces, the Fish		Feb 20 - Mar 20		Mar 12 - Apr 18 (Ribi)Sat. posnetek južne Amerike.