ZaključekZ rezultati raziskovalne naloge sva zadovoljna, saj se na Jupitru vidi kar nekaj podrobnosti. Uspelo nama je animirati vrtenje Jupitra, Jupitrovih lun in relativno gibanje Saturna in Jupitra na nebu. Določila sva tudi hitrost vrtenja Jupitra okoli lastne osi, ujela sva okultaciji (prekrivanji) dveh lun z Jupitrom in senco lune Ganimed na Jupitru. Zelo sva zadovoljna z rezultati preproste didaktično poučne vaje, ko sva s klasičnim fotografiranjem zabeležila relativno gibanje Saturna in Jupitra in to gibanje tudi animirala. Ta vaja ni zahtevna, njeni rezultati so poučni, zato predlagava, da se vaja vključi v višje razrede osnovnih in srednjih šol.
Misliva, da dosti boljših slik Jupitra iz observatorija gimmnazije Šentvid ni možno posneti, saj observatorij leži v ljubljanski okolici, ki zaradi velike osvetljenosti in onesnaženega zraka ne dopušča kvalitetne astrofotografije. Če bi hotela boljšo kakovost slik, bi morala teleskop in kamero odpeljati na bolj ustrezno mesto, kar bi bilo v najinem primeru tehnično zelo zahtevno. Vendar je bilo tudi pri teh pogojih mogoče uresničiti cilje najine raziskovalne naloge, kar pove veliko o uporabnosti CCD kamere. Astronomija lahko torej tudi s pomočjo CCD kamere živi v mestu. Te slike so grafično obdelane.
V tej raziskovalni nalogi sva tudi podrobneje opisala Jupitra in Saturna, saj v slovenščini ni veliko literature o našem sončevem sistemu. Tako najina raziskovalna naloga služi kot nekakšen priročnik o Jupitru in Saturnu.


Naprej