spacer Kazalo: . - Članek
spacer
    Registracija domen
    Spletno gostovanje

   Hitre povezave

   Prejete nagrade

   Izmenjava povezav


Za dan:
  Ste 13958 obiskovalec.
  Trenutni obiskovalci 1 .

  Ogled strani danes: 866
 

    E-novice
    Izvorna koda


ASP

C/C++

CGI

Delphi

Java

Perl

PHP

Visual Basic

XML

    Razno


E-kartice

SMS sporočila

Klepetalnica


Povej prijatelju

Zaposlitev

Postanite sponzor ali oglaševalec

Sodelovanje


Zasedanje DZ v živo


    Partnerji


SiCount.com

PlanetSi.net

I-rose.si

Kibla.org


ODBC in DSN
Datum objave:4.9.2001

Avtor: Ravter Boštjan
 
ODBC (Open DataBase Connectivity) je API (Application Programing Interface), ki omogoča delo z bazo podatkov prek enotnega vira. V preteklosti je bil izpis podatkov iz baze zelo težaven, saj je vsaka baza poznala svoj jezik v katerem je bil zapisan program za izpis podatkov. Če je uporabnih hotel zamenjati bazo podatkov je moral tudi program nanovo kodirati. Z ODBC je dostop do baz poenostavljen - programer mora poznati le ukaze vmesnika ODBC in SQL. Večina današnjih baz podatkov podpira standard ODBC, pridobiti moramo le ODBC gonilnike zanje.

Kaj je DSN?

Pomeni Data Source Name, torej ime vira podatkov. Je Microsoftov standard za dostop do baze podatkov in je del standarda ODBC. Na vseh računalnikih, ki temeljijo na operacijskih sistemih družine Windows potrebujemo za dostop do baze podatkov DSN.

Nastavitve ODBC

Ker MS Access najdemo na skoraj vsakem računalniku, poleg njega pa je navadno priložen primer baze Northwind.mdb bomo prikazali povezavo s to bazo.

V meniju START > NASTAVITVE > NADZORNA PLOŠČA kliknemo ikono ODBC (32-bit) in tako odpremo ODBC Data Source Administrator. Izmed vseh možnosti je za nas zanimiva System DSN. Ta tip DSN je dosegljiv za vse uporabnike sistema torej tudi za spletni strežnik

Nov DSN dodamo z klikov na Add.., s katerim odpremo okno Create New Data Source, ki vsebuje seznam vseh gonilnikov za baze podatkov, ki so naloženi na našem računalniku.

Gonilniki za Access, dBase, FoxPro, SQL Server so že standardno vključeni v Windows, za ostale baze kot Oracle, Informix, Sybase pa jih moramo dodatno namestiti (vendar so brezplačni).

V našem primeru izberemo Microsoft Access Driver in kliknemo dokončaj.

Odpre se okno ODBC Microsoft Access X Setup.

V prvo vnosno polje Data Source Name vnesemo ime, na katero se bomo pozneje sklicevali v ASP kodi. Čeprav ni prepovedano se je priporočljivo izogibati presledkom v imenih in ostalim posebnim znakom kot ?&. V naslednje polje Description vpišemo kratek opis, ki nam bo mogoče pomagal, ko bomo izgubljeni med množico DSN-jev. Končno še s klikom na Select odpremo okno kjer izberemo datoteko z našo bazo (nortwind.mdb - v našem primeru).

To pa je tudi vse. Če pa bi se povezovali z bazami Oracle ali SQL Server, bi (poleg izbire ustreznega gonilnika) morali priskrbeti še uporabniško ime in geslo za dostop do baze.

Lepa lastnost ODBC managerja za Windows NT (ki je ODBC za Windows 98/95 nima) je, da lahko preverimo če naša povezava deluje s klikom na ?Test Data Source.

ASP koda Iz baze podatkov nortwind.mdb bomo izpisali it tabele Products polja ProductID, ProductName in UnitPrice

Primer ASP kode:Koda za izpis iz baze Nortwind.mdb:
  • vzpostavitev povezave z bazo
  • odpiranje povezave
  • SQL stavke za operacije nad bazo (v našem primeru poizvedba)
  • prikaz zapisov
   
 

Število ogledov: 169

 

 

Komentarji in odzivi  

 


Dodaj svoj komentar:
 
Avtor:  
E-mail:  
Komentar:  


spacer
E-trgovina | Priporočite nas | Povezave | Kontakt | Novice
© 1995-2002 E-poslovanje.net  |  Vse pravice pridržane.
Your use of this website confirms your agreement to the Terms and Conditions of Use.
Obišcite naše sponzorje
www.izmenjava.com