Opazovanje Sonca in Lune

Ponedeljek, 05 Oktober 2015

Sonce Člani Astronomskega krožka Gimnazije Šentvid so nedavno objavili zanimive prispevke opazovanja Sonca v H-alfa svetlobi in Lune ob nedavnem mrku. Opazovanja spadajo k dogodkom, ki jih izvajajo v okviru Mednarodnega leta svetlobe 2015.

Sonce v H-alfa svetlobi

Izjemen izbruh koronalne mase (coronal mass ejection - CME) na robu diska, 30. sep. 2015. Preprosti posnetki aktivnosti Sonca dajo zelo poučne rezultate, zanimive tudi za šole. Več na:
http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/izbruh_koronalne_mase30sep2015.html  
http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/izbruh_sonce30sep2015.gif 

Sonce Animacija

Animacija Luninega mrka

http://www2.arnes.si/~gljsentvid10/AD_Vega_ani_lunin_mrk28sep2015.ogg

alt

Pohitrena ADV&AKGŠ animacija Luninega mrka 28. sep. 2015 je nastala iz slik spletnega prenosa prelepega dogodka. Za prenos so skrbeli člani Astronomskega krožka Gimnazije Šentvid - Lj. v koordinaciji mentorjev krožka dr. Andreja Lajovica in Klemena Blokarja.

Skripte za prenos in zgornjo imenitno pohitreno animacijo je izdelal dr. Andrej Lajovic, ki pravi: "Občasno izgleda, kot da bi senca "skočila" malo nazaj - ta efekt je nastal zato, ker smo morali ves čas prilagajati čas osvetlitve na kameri. Med najtemnejšo fazo mrka je videti tudi nekaj 'pikic', ki pa niso zvezde, temveč mrtvi svetlobni elementi na kameri."

Na terasi Gimnazije Šentvid - Lj. se nas je zbralo okrog 40 članov krožka in zunanjih obiskovalcev. Vreme nam je bilo nenadejano izjemno naklonjeno in tako je bilo opazovanje mrka in ostalih lepot nočnega neba, eno bolj uspešnih v zadnjih letih - tudi z vidika druženja in izmenjave izkušenj.


Kopija strani: http://www.portalvvesolje.si/index.php?option=com_content&view=article&id=1370:opazovanje-sonca-in-lune&catid=1:novice&Itemid=11