KAKO NAREDITI DOMAČO STRAN
OSNOVNA NAVODILA ZA IZGRADNJO DOMAČE STRANI

Prva pomoč za pisanje HTML tekstov za Internet!!!!

Ta tekst si presnamite iz Interneta (File opcija Save As...) ali iz diskete na trdi disk, recimo na c.

TAKŠNA JE TOREJ OSNOVNA SHEMA ENOSTAVNE HTML STARNI. JEZIK V KATEREM PIŠEMO DOMAČE STRANI JE TAKO IMENOVAN HIPERTEKSTNI JEZIK. HTML POMENI HYPERTEXT MARKUP LANGUAGE.

V programu za prikazovanju takih domačih strani (home-page-ov) bomo videli samo tekst, ki ga hočemo prikazati na domači strani in ne raznih čudnih znakov in črk, ki jih vidimo v kakem izmed editorjev. Taka programa (brskljalnika) sta naprimer Netscape in Internet Explorer.


Pa poskusimo kako deluje.

Tak dokument pišemo recimo v NOTEPAD-u ali WORD-du, če pišemo v word-u, moramo tekst obvezno shraniti kot Text Only.

Še enkrat, ta tekst si presnamite iz Interneta ali iz diskete na trdi disk, recimo na c.

Odprite ga s kakšnim izmed že navedenih editorjev in si najprej oglejte začetek in konec teksta, nato pa še tekst, oziroma vsebino lepo po korakih. Najprej pa si oglejte, kako ta tekst izgleda recimo v Netscapeu. Zaprite torej editor in pojdite v File Manager ali Explorer in tam dvakrat kliknite na datoteko kakohtm.htm. Znašli se boste v podobi strani, ki jo bodo videli uporabniki Interneta. Primerjajte to obliko in obliko v Netscape-u oziroma Internet Explorer-ju.


Najbolje je, da obe obliki sprintamo in ju v miru primerjamo na papirju in si tako prihranimo neprijetno buljenje v ekran.

Opazili ste, da se besedilo obnaša nekoliko drugače, prelomi več ne veljajo, in da se pri zapisu BR (break) med znakoma za manjše in večje vrstica prelomi, tekst skoči v novo vrsto.

Torej sta ta dva znaka, ki smo ju že srečali v glavi dokumenta, rezervirana za HTML oblikovanje.
Če ju hočemo videti v tekstu na internetu ju moramo zapisati kot:

< pomeni (less than)
> pomeni (greater than)
še dva rezervirana znaka:
& pomeni (ampersand ali znak za in)
" pomeni (double quote ali narekovaj)POZOR!!!

VSAK DOKUMENT, KI GA GLEDAŠ V KAKEM BRSKLJALNIKU LAHKO POGLEDAŠ, KAKO JE NAPISAN V HTML OBLIKI IN SICER V NETSCAPE-U Z OPCIJO VIEW IN POTEM DOCUMENT SOURCE, PREVERI.

To vam bo velikokrat koristilo pri izgradnji svoje domače strani.


Ukaze za oblikovanje domačih strani dobiš:

-pri mentorju Zorku Vičarju (fotokopije, 2 strani) za člane Astronomskega krožka Gimnazije Šentvid-Ljubljana

-NA DOMAČI STRANI Astronomskega krožka Gimnazije Šentvid-Ljubljana

-NA DOMAČI STRANI TOMAŽA Ščuke

-na ARNESU


- in še na mnogih drugih naslovih


Kako se povežemo z neko drugo domačo stranjo?

-na tujo domačo stran, recimo na HST teleskop, HST
ali SLIKA DNEVA

Če si hočete ogledati postopek, kako priti na tujo domačo stran, si oglejte ta navodila v nekem urejevalniku besedil ali pa pojdite v Netscape ali nek drug brskljalnik pod opcijo VIEW -> DOCUMENT SOURCEKako je s slikami? Možna sta JPG in GIF formata. Slike in vse ostalo (HTML domače strani) prenesemo na server (v našem primeru računalnik Razor) z nekim FTP programom, recimo WS_FTP, ki ga dobimo na mreži ali pri mentorju (za vse krožkarje). Slike prenašamo z opcijo Binary, tekste, tudi HTML strani, pa z opcijo ASCII. Prenesemo jih na lasten www direktorij na Razorju.


1) Posnetek kometa Hale-Bopp, objektiv 50 mm.


2) Posnetek kometa Hale-Bopp, objektiv 50 mm.


3) Posnetek kometa Hale-Bopp
, objektiv 50 mm, posnel Tomaž Ščuka.

Kakšna je razlika med slikami?

Pri sliki 1 vidimo da je pomanjšana, in da je ni moč enostavno posneti na svoj disk na PC-ju.
Slika 2 je normalno velika, a je ni moč enostavno posneti na svoj disk na PC-ju, torej tudi ni ponujena drugim uporabnikom za snemanje in uporabo.
Slika 3 je nekoliko pomanjšana, in jo je moč s klikom miške in opcijo Save As... enostavno posneti na svoj disk na PC-ju, torej je tudi ponujena drugim uporabnikom za snemanje in uporabo.

Tudi sliki pod opcijo ena in dva lahko z novejšimi brskljalniki enostavno posnamemo na disk. KAKO? Vse bolj se uveljavlja bližnjica do koristnih, oz. uporabnih ukazov preko klika na desni gumb miške. Postavimo se torej na željeno sliko (ali ozadje domače strani, če ga hočemo presneti) in kliknemo desni gumb. Med mnogimi opcijami se pojavi tudi ukaz Save this Image as... (ali kaj podobnega), ki ga kliknemo in že se pojavi klasična opcija za shranjevanje dokumentov. Poskusite, ne bo vam žal.


Kako je z glasbo?

Načeloma lahko preko HTML dokumentov prenašamo vse znane formate za reprodukcijo glasbe na računalnikih. Vse je torej odvisno od zvočnih kartic in programov na vašem računalniku. Podal bom primere za MID in WAV format.

PRIMER (WAV) 1:
<A HREF="konec.wav"> Znan zvok, konec.wav.</A>
Znan zvok, konec.wav.

PRIMER (MID) 2: enak ukaz kot v primeru ena, le da je format MID.
<A HREF="ragtune.mid"> Pesem ragtune.mid. </A>
Pesem ragtune.mid.

PRIMER 3: deluje za vsak MIDI player in pomeni, da se bo izbrana skladba izvajala v ozadju med vašim pregledovanjem domače strani.
<EMBED SRC="palette.mid" AUTOSTART=true LOOP=false> <BGSOUND SRC="palette.mid" LOOP=1>
Klikni na ikono in slišal boš prikupno skladbo palette.mid.

VEČ o glasbi in Internetu si preberite na strani:
http://www.delphi.com/pubweb/audio.html#coding.


ANIMACIJE

Za animacije je kar nekaj VRML orodij (C++, HTML, Java and JavaScript, Office 97, PERL, Photoshop, VBScript, Visual Basic, 3D Studio, GIF-Construction-Set ...). VRML pomeni Virtual Reality Modeling Language. Nekaj nasvetov za sicer omejeno a zelo preprosto in dokaj solidno orodje GIF-CONSTRUCTION-SET.

Program GIF-CONSTRUCTION-SET boste našli na Internetu (opcija Net Search ...).
Koraki do animacije so lahko taki:

 1. S kakšnim izmed programov za risanje ali prikazovalnikom scaniranih slik narišemo ali izberemo slike v formatu GIF (deluje tudi jpg, lahko so težave), ki bodo v zaporednem prikazovanju na ekranu dale vtis gibanja, oz. željene dinamike. Slike naj ne bodo prevelike (ne več kot nekaj 10 KB).
 2. Poženemo GIF-CONSTRUCTION-SET, izberemo File in nato pa opcijo Animation Wizard... kliknemo Next.
 3. Zdaj izberemo opcijo Yes, for Use with a Web page in kliknemo Next.
 4. Odločimo se za Loop Indefinitely ali drugo in kliknemo Next.
 5. Izberemo Photorealistic ali drugo in kliknemo Next.
 6. Določimo časovni zamik med prikazovanjem slikic Delay in kliknemo Next.
 7. Kliknemo Select in s klikanjem izbiramo slike, tako da ves čas tiščimo tipko Control. To so slike, ki smo jih že prej naredili. Po izboru kliknemo OK in nato Next in še Done. Počakamo, da se slike namestijo v datoteko za animacijo.
 8. Z opcijo View pogledamo kako uspešno smo animirali določen pojav, če nismo zadovoljni, potem postopek ponovimo.
 9. Na koncu še z opcijo File in Save As izberemo ime.gif in gif file prenesemo na domačo stran.
 10. Primer animacije tvorbe slike pri zbiralni leči.
  <IMG="" ALT="zbi_le_k.gif"> Animacija
  Klikni na sliko in POVEČAJ animacijo.

Za vse ostalo boste poskrbeli sami, recimo:

-obstajajo programi, ki ti sami oblikujejo domače strani, tudi Netscape 3,1 in novejše verzije to znajo, v glavnem te programe lahko snamete iz mreže

-Pomembno je, da znate iz že narejenih tujih domačih strani potegniti najboljše. Za začetek si lahko ogledate domačo stran A. krožka G. Šentvid ali od Tomaža Ščuke, ki sta zelo preprosto oblikovani


ZAKLJUČEK

Stran sem napisal v Microsoft Wordu in jo shranil kot Text Only. Če ne shranite datoteke *.htm v Microsoft Wordu v opciji Text Only, dobite v brskljalniku "čudne" izpise.

Slike in vse ostalo (HTML domače strani, tudi to) prenesemo na server (v našem primeru računalnik Razor) z nekim FTP programom, recimo WS_FTP, ki ga dobimo na mreži ali pri mentorju (za krožkarje). Slike prenašamo z opcijo Binary, tekste, tudi HTML strani, pa z opcijo ASCII. Prenesemo jih na www direktorij na Razorju.


POZOR


Vse končnice tipa htm spremenite v html, recimo kakohtm.htm spremenimo v kakohtm.html in to na serverju (Razorju), če imate 32 bitni PC oziroma FTP in WINDOWS95 pa to lahko storite že na PC-ju.

Vse povezave znotraj teksta html pa morajo biti popravljene ze na PC-ju, čeprav jih načeloma lahko popravljate tudi na serverju z unixovim editorjem. Primer iz tega html teksta; na 16 bitnem pc-ju je zapis, ki sledi, zgolj za testiranje na pc-ju, ustrezen

... A HREF="kakohtm.htm">povezava s ...

na www direktoriju na serverju pa mora biti

... A HREF="kakohtm.html">povezava s ... , preden ga prenesemo na server, zapis popravimo.


NASVETI.

Ne pozabite, vsko domačo stran lahko shranite na svoj disk z opcijo File, Save As ... in jo potem pregledate in se iz nje kaj naučite. Svojo domačo stran testirajte na pc-ju, že narejeno lahko priredite in jo uporabite večkrat. Osnovna stran z imenom index.html pa naj bo zelo pregledna, nazorna, kratka, iz nje naj vodijo povezave na podstrani, kjer se skrivajo razlage, slike, podrobnosti ...

Če ste lastnik prostora na računalniku Razor pod guest.arnes.si, bo vaš URL naslov:
http://www2.arnes.si/guest/vaše_uporabniško_ime/

-primer za uporabniška imena (username) ssdtscuk in gljsentvid10:

http://www2.arnes.si/guest/ssdtscuk/index.html

http://www2.arnes.si/guest/gljsentvid10/

-na koncu lahko tudi zapišete index.html ali kako drugo ime.html. če ni nič potem se brskljalnik postavi na stran index.html, če je nimate, je obvezno "ime".html, primer.

http://www2.arnes.si/guest/ssdtscuk/thanks.html

http://www2.arnes.si/guest/gljsentvid10/kometi.htmlPa veliko uspehov !!!

Tekst preberi v Microsoft Wordu in v Netscapeu ali Internet Explorerju.


TEKST JE BIL NAPISAN ZELO NA HITRO IN JE LE NEESTETSKA PRVA POMOČ IN NE KAKO RESNO NAVODILO.
V tekstu ni nič govora o šumnikih in v njem so le osnove o animacijah in glasbi. Oglej si še ostala naša in tuja navodila.
Original: Zorko Vičar, delno priredil: Tomaž Ščuka
Nazaj na domačo stran
Nazaj na Internet in HTML navodila.


Do sedaj je to stran obiskalo veliko ljudi.