ADV - Ljubljana, sponzorstvo gospe Milice P.


Sponzorstvo gospe Milice Pribošič

  1. Društvo se zahvaljuje Milici Pribošič za teleskop (refraktor Celestron NexStar 8cm, f/5), ki nam ga je podarila, kar je za vse nas lepa pridobitev. Gospa je s tem pokazala lepo gesto in veliko prispevala k razvoju društva ter se izkazala za predano članico. Želimo si, da bi lahko bila čim večkrat prisotna na naših opazovanjih. V zahvalo ji društvo podarja priznanje in ji daje naziv častnega člana. To je sploh prvi naziv častnega člana v ADV-Ljubljana.


  2. Donatorka Milica Pribošič prva z desne (v okviru Univerze za 3. živ. obdobje).


  3. Peter Mihor pripravlja naš (ADV) prvi in edini teleskopek (refraktor, donacija članice ADV gospe Milice Pribošič, Celestron, NexStar 80 mm, f/5) za opazovanja. To noč smo ga tudi prvič bolj zares preizkusili. Povečava 400mm/25mm = 16 je odlična za razsute kopice, večje megličaste objekte, optika pa dovoljuje povečave nad 50, tako da tudi planeti niso noben problem. Naprava je zaradi majhnosti in lahkosti priročna, saj je z njo relativno enostavno rokovati. Teče na baterije 8x1.5V, ima računalnik voden preko prikupne tipkovnice, tudi dokaj zmogljivo knjižnico objektov. Iskalo je kar telemator z laserskim iskalnikom, nastavitev je altazimutna, umeritev teče preko dveh zvezd in kar dobro deluje. Vodoravnost je nekoliko nerodno določiti, na razgibanem terenu smo si pomagali z okularjem, ki smo ga postavili na mizico stojala in noge stojala toliko časa premikali, da je okular na mizici obmiroval. Nekateri udeleženci so bili presenečeni, da tako skromna optika (v bistvu teleobjektiv) nudi toliko podrobnosti na nebu. Srečanje astronomov na Limbarski gori, 19. marec 2004.


  4. Ob telekopu (donacija Milice Pribošič) z leve proti desni: Peter Mihor, Matija Kastelic, Dejan Kolarič (avtor slik). Srečanje astronomov na Limbarski gori, 19. marec 2004.


  5. Veselje na gasilski sliki kaže na izjemno dobre razmere in vzdušje med Spikinim astronomskim srečanjem na Kisovcu. Gospa Milica je spredaj prva z desne, 20.9.2003.


  6. Še ena gasilska iz Spikiniga astronomskega srečanja na Kisovcu, 20.9.2003.
Za ADV-Ljubljana: ZORKO Vičar

E-POŠTA, RFC-822: Zorko.Vicar@guest.arnes.si


Nazaj na domačo stran.