Jesen 2007/08 na Famulu

Študijsko leto 2007/08 se je pričelo v znamenju večjih mednarodnih projektov, ki so plod aktivnosti v preteklih letih ter z intenzivnimi 'ogrevalnimi' delavnicami z domačimi in tujimi mentorji na šoli.

Pravzaprav bi začetek lahko povezali s koncem prejšnjega študijskega leta, ko smo v Benetkah postavili razstavo treh projektov pod imenom
QUEST4 GloryTreeMachine
. Del razstave (Q4Glory) smo podrli v oktobru, parkovni del (Q4Tree in Q4Machine) pa bo na lokaciji stal vsaj do konca leta. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici. (glej tudi URBActions 2006)

Septembra smo aktivno sodelovali v projektu MetroBish v Kirgizistanu. V kirgizstanski Bishkek smo s pomočjo Ministrstva za kulturo odposlali avtorja projekta Miho Vipornika ter naša absolventa Andraža Beguša in Pilo Rusjan. Skupaj s kirgizstanskimi umetniki so zgradili virtualni Metro in postavili razstavo v podzemnih prostorih pod glavnim trgom prestolnice Bishkek. Spomladi 2008 pričakujemo povratni obisk treh kirgizijskih umetnikov, saj z Vipotnikom načrtujemo nadaljevanje gradnje ljubljanskega MetroLjuba. (Famul Stuart v Bežigrajskem dvoru spomladi 2005: Mesto pod zemljo in MetroLjub)

Oktober, prvi mesec predavanj, smo pričeli z intenzivnimi sklopi:
fotografija z domačim mentorjem Rajkom Bizjakom, spletno oblikovanje z holandsko-avstrijsko web umetnico Cym, 3D animacija z Janom Simončičem, ambientalno oblikovanje z Metko Pretnar, scenski prostori z Ireno Pivka in seveda predavanji iz rednega programa naših oddelkov.
Med oktobrskimi aktivnostmi bi vsekakor posebej izpostavili gostovanje kultnega ex-yu režiserja Želimirja Žilnika, ki je poskrbel za 7-dnevno turbo intenzivno delavnico dokumentarnega filma in doku-drame, podkrepljeno z vsakodnevno dozo predavanj.

V začetku novembra smo s projektom, ki smo ga skupaj s Srednjo lesarsko šolo iz Nove Gorice izvajali lansko leto, sodelovali na Ljubljanskem pohištvenem sejmu. (Več o aktivnostih na Ambientu), z grafično razstavo in video projekcijami pa smo sodelovali na LUNG v Novi Gorici.

Kot že nekajkrat doslej, smo tudi letos v koprodukciji z mednarodnim festivalom Animateka organizirali produkcijske delavnice Kako narediti animirani film. Letos je delavnico animacije v stop motion tehniki vodil Nejc Saje, avtor lani nagrajenega filma Dvorišče (Strup produkcija). V sklopu sodelovanja s festivalom smo na šoli gostili člana žirije iz Portugalske, Fernanda Galrito, ki je imel za udeležence delavnic predavanje o portugalskem animiranem filmu in intermedijskih projektih, v katerih sodeluje.

Konec decembra pripravljamo že štirinajsko razstavo produkcije zimskega semestra. Otvoritev razstave bo v četrtek, 20. decembra po 19. uri. Vabljeni!


Dogodkom na šoli lahko sledite na strani Kaj je novega.

Aktivnostim sodelavcev in študentov šole pa na strani Naši razstavljajo.


Famul Stuart School of Applied Arts, Bezigrajski dvor, Dunajska 56, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: 01 436 47 06 GSM: 051 33 67 70 (+386 1 436 47 06) e-mail: info@galerijagt-famul.si

KAJ JE NOVEGA / WHAT'S NEW
Famul / Art World / School