Povezave:

Kje nastaja les?

Les v glavnem nastaja v drevesih.

Nastaja tudi v grmih in nekaterih drugih rastlinah, vendar te rastline niso zanimive za nadalnjo predeljavo lesa.

Drevo je rastlina posebne vrste. Vse svoje življenje raste in v svoji notranjosti pridno izdeluje les. Drevo les izdeluje iz posebne snovi, ki ji strokovno pravimo celuloza. Les je sestavljen iz celuloze približno tako, kot je vrv iz pramen, pramena iz še tanjiših pramen... in tako naprej do najtanjših niti in vlaken. Najtanjša vlakna, seveda, predstavljajo vlakna celuloze.

Resnici na ljubo,v drevesu najdemo še mnoge druge snovi.

Kakšna snov je celuloza?

Celuloza je snov, ki je zgrajena podobno kot veriga. Verigo sestavljajo njeni členi. Ravno tako kot verigo, celulozo sestavljajo manjše enote, ki jim v tem primeru pravimo monomere. Monomera je splošen izraz in vedno predstavlja najmanjšo enoto iz katere je sestavljena mnogo večja enota, v našem primeru celuloza.

Kje pa drevo dobi celulozo?

V drevesnih listih neprenehoma poteka poseben zapleten, kemijski proces, ki mu pravimo fotosinteza. V tem procesu v celicah drevesnega lista nastajajo posebni sladkorji, ki so podobni sladkorju, ki ga uporabljmo v kuhinji za slajenje hrane in pijače. Ti sladkorji so raztopjeni v celični tekočini, katere glavna sestavina je voda. Drevo v listih nastale sladkorje odvaja iz lista in jih skladišči v drevesni skorji (živem delu) in tik pod skorjo. Tukaj iz njih nastane celuloza, ki jo drevo vgradi v lesne celice.

Tukaj je podrobnejša predstavitev fotositeze.

Na tak način si drevo v vsaki vegetacijski dobi (pri nas je to obdobje od približno začetka maja pa do septembra) doda novo plast lesa. Na odžaganem drevesu to vidimo kot koncentrične kroge, ki jim pravimo branike.

Zaradi svoje nenehne rasti, so nekatere vrste dreves najmogočnejša bitja na zemlji. Nekatere vrste dreves pa so tudi najstarejša bitja na zemlji.

Več o tem najdeš tukaj.

 

Nazaj na uvod nastanek lesa!

drevo_za_kjenastajales.jpg (6405 bytes)

DREVO

Drevo je glavni proizvajalec lesa.

 

 

celulozna_veriga.jpg (4299 bytes)

CELULOZA

Gradnik lesa.

Veriga sestavljena iz manjših, osnovnejših enot, ki so povezane v podolgovato, vlaknasto strukturo.

 

list_za_kjenastajales.jpg (3945 bytes)

FOTOSINTEZA

Proces pri katerem nastajajo osnovni gradniki lesa.

Temeljni življenski proces.