Mruraju 5688m

Cordiljera Blanca

Andi

Peru

Čas odprave : 29. 6.- 4. 8 2010

Cilj : Prvenstvena smer

Peru 2010

Odprava Plezalnega kluba Škofja loka :

 Mururaju 5688 m

Člani odprave : Drago Frelih, Rok Kalan, Janez Špik, Cene Polajnar.             Pridruženi člani : Matjaž Mohorič AO Matica, Klemen Florjančič AO Cerkno

Čas trajanja: 29. 6 – 4. 8. 2010

Alpinisti Plezalnega kluba Škofja Loka so se lotili visokogorskega projekta, To je bila že njihova tretja odprava v Ande. Od zadnje odprave leta 2005 so potekale priprave za naslednje vzpone, doma in v tujini. Za Ande so se odločili zaradi različnih plezalnih možnosti in zanimivih ciljev. Poseben cilj je bil splezati novo smer v jugozahodni steni Mururaju.

Prva skupina članov je odpotovala v sestavi: Cene Polajnar, Matjaž Mohorič, Klemen Florjančič  že en teden prej ter čez en teden druga skupina v sestavi Rok Kalan,  Janez Špik in Drago Frelih.

Med potjo so imeli srečo, da se plezalna in druga oprema ni izgubila na letališčih, vse skupaj  jih je na letališču dočakala v Limi Družina Angelis, katere sin Huan živi v Sloveniji.   Tako kot zmeraj so poskrbeli za prenočišče in prevoz od glavnega mesta Lime,rezervirali avtobus do izhodišča na nadmorski višini okrog 3000 m - mesta Huaraz. Člani odprave so se nastanili v hostlu Ezama, ki ga vodi prijazen gospod Emilijo. Zaradi velikega števila slovenskih alpinistov smo hostel poimenovali kar v Hotel Triglav. Po nastanitvi smo obiskali prijatelje v mestu .Tam smo od gospoda Dionisia dobili prve informacije o razmerah in dogajanjih v hribih, obenem pa nas je posvetil in obdaril z obeski za srečo v hribih.

Teden aklimatizacije se je začel z vzponom na bližnji vrh Japrujirca (4622 m) v Cordilleri Negri. V lepem vremenu smo osvojili 3 vrhove. Naslednji vzpon se je začel v dolini Liaca. Od tam smo načrtovali vzpon po brezpotju na vrh Rima Rima (5524). Sledil je dvodnevni vzpon na  Vallunaraju (5675 m). Oba vzpona smo zaradi odličnih vremenskih razmer hitro opravili. Za vzpon po francoski smeri na četrti vrh Alpamayo (5947) se je odločila in ga izpeljala celotna ekipa. Pri nošnji nahrbtnikov z opremo in hrano pod steno so nam pomagali nosači z oslički na katere smo naložili tudi do 35 kg opreme. Skupaj smo opremo prenašali 8 – 10 ur z manjšimi postanki. Pri dostopu pod steno je pričelo močno snežiti, tako, da je mal manjkalo, da bi vzpon preložili, vendar je napoved poslabšanja vremena bila kratkotrajna in smo se odločili, da se vzpon nadaljuje. Zvečer smo se vzpeli do baznega tabora pod steno Alpamya. Bivakirali smo v mokrem šotoru, preložili smo vzpon za en dan, da smo lahko na soncu posušili opremo. Naslednjo noč smo pričeli z vzponom na vrh Alpamayo po francoski smeri. Na vrh je prišlo vseh šest članov odprave.

Glavni cilj odprave je bil vzpon na redko obiskan vrh Mururaju (5688 m) v področju Cordillera Blanca. Za ta cilj se je odloči vodja odprave Frelih Drago. Njegov solo vzpon po še ne preplezani smeri je imel ključno mesto nekje na sredini smeri, kjer so mu razsuti seraki in razpoke preprečili nadaljevanje. Našel je nenavadno rešitev po vrvi se je spustil v razpoko na notranji mostiček preko njega splezal do stene ki vodi na snežišče druge strani seraka smer je nadaljeval do sedla ki se priključi normalni pristop na vrh . Smer je poimenoval Slovenska smer.

Ostali člani so na poti proti Mururaju imeli izjemno srečo, videti največjo rožo na svetu Puya raimondii, ki cveti samo enkrat na 100 let in zraste nekaj metrov. Odpravo so zaključili 3. avgusta in se srečno vrnili domov.

 

 

Opis smeri : Slovenska smer na Mururaju  25. julij 2010 ED 1000m

PRISTOP: Iz Hvaraza najamemo taksi (ker kolektivo ne vozi) proti Pastoruri . Znana turistična točka kamor vozijo avtobusi. Prispemo do Carpa  kjer je vstop v park od tam po cesti do smerokazov na levi strani za Murura in Qda Raria . Nadaljujemo po dolini vse do jezera laguna Pamparaju kjer se tudi utaborimo( kamp). Naslednji dan se vzpnemo po moreni pod steno .

OPIS:  Smer se prične pod veliko črno steno na višini 4500m nadaljujemo v desno od črne stene navzgor po strmem snežišču 40- 60 stopinj. Smer prekine velika razpoka splezamo v razpoko v razpoki desno vse do mostička ki vodi do odloma serak po njem na snežišče. Ključno mesto je ledno plezanje do 70 stopinj  naklonine . Nadaljujemo navzgor po labirintu razpok vse do sedla. Levo navzgor do vrha.

SESTOP: Po normalni smeri v drugo dolina ali po isti smeri. V smeri sta ostali dve sablji za spust ob vrvi. Za vzpon in sestop je čas plezanja 9ur.                                                                                                                        

 

Slovenska smer v jugozahodni steni.  Solo vzpon .

Največja roža na svetu Puya rajmondii.   Spodaj:  Skromno bivališče pod steno .                           Ogromna razpoka ki prekine steno

                            

Zgoraj mostič ki pelje do stene zgornjega odloma. Ključno mesto.

 

                    

Nekaj posnetkov z vršnega dela smeri in sam vrh.

   

Pogled z vrha na sedlo.

 

Sestop po isti smeti v smeri sta ostale dve sablji.

Sestop in konec odprave .