Gaber (Caprinus betulus)

Gaber, majhno drevo z ovalnimi listi na dolgih nežnih vejah, je doma v evropskih deželah z zmernim podnebjem. Sivo skorjo dopolnjujejo temnejše črte. Listi so ovalni, z nazobčanim robom, ki se v jeseni obarvajo rumeno.

Kot bonsaj: za gaber zelo primerni slogi so pokončni: formalni in naključni; zaradi majhnih listov je primeren tudi za skupinske zasaditve. Slovi po svoji nežni vejnati rasti in lepi skorji. Najbolj mu prija polsenčnato mesto, zavarujemo ga pred popoldanskim soncem. Oblikujemo ga z obrezovanjem in ožicanjem.

Presajanje: zaradi bujne rasti je vsakoletno spomladansko presajanje nujno; starejše, nad deset let stare primerke presajamo na dve leti.

Prst: primerna je osnovna mešanica za listavce.

Zalivanje: dnevno in obilno v rastnem obdobju, ker se prst se nikakor ne sme osušiti. Pozimi ohranjamo prst vlažno.

Obrezovanje: obrezujemo ga zgodaj spomladi pred brstenjem, ker močno odganja pa tudi vso rastno sezono. Rane se zelo počasi celijo, zato moramo biti pri obrezovanju zelo natančni. Prevelike liste odtranjujemo.

Ožicanje: ožicamo zelo pazljivo, gabrov les je zelo krhek, zlomi se brez poprejšnjega opozorila s pokanjem. Veje tako usmerjamo postopoma, v intervalih. Med posameznimi intervali pustimo teden dni vejo pri miru.

Gnojenje: hrano dodajamo od pozne pomladi, skoraj mesec dni po tistem, ko je gaber ozelenel, do poznega poletja.

Posoda: primerna je glazirana kremne ali svetlo zelene barve.

[drevesne vrste]