
Gaber (Caprinus betulus)
Gaber, majhno drevo z ovalnimi listi na dolgih nežnih vejah, je doma v
evropskih deželah z zmernim podnebjem. Sivo skorjo dopolnjujejo
temnejše črte. Listi so ovalni, z nazobčanim robom, ki se v
jeseni obarvajo rumeno.
Kot bonsaj: za gaber zelo primerni slogi so pokončni: formalni in
naključni; zaradi majhnih listov je primeren tudi za skupinske zasaditve.
Slovi po svoji nežni vejnati rasti in lepi skorji. Najbolj mu prija
polsenčnato mesto, zavarujemo ga pred popoldanskim soncem. Oblikujemo ga z
obrezovanjem in ožicanjem.
Presajanje: zaradi bujne rasti je vsakoletno spomladansko presajanje nujno;
starejše, nad deset let stare primerke presajamo na dve leti.
Prst: primerna je osnovna mešanica za listavce.
Zalivanje: dnevno in obilno v rastnem obdobju, ker se prst se nikakor ne sme
osušiti. Pozimi ohranjamo prst vlažno.
Obrezovanje: obrezujemo ga zgodaj spomladi pred brstenjem, ker močno
odganja pa tudi vso rastno sezono. Rane se zelo počasi celijo, zato moramo
biti pri obrezovanju zelo natančni. Prevelike liste odtranjujemo.
Ožicanje: ožicamo zelo pazljivo, gabrov les je zelo krhek, zlomi se
brez poprejšnjega opozorila s pokanjem. Veje tako usmerjamo postopoma, v
intervalih. Med posameznimi intervali pustimo teden dni vejo pri miru.
Gnojenje: hrano dodajamo od pozne pomladi, skoraj mesec dni po tistem, ko je
gaber ozelenel, do poznega poletja.
Posoda: primerna je glazirana kremne ali svetlo zelene barve.
[drevesne vrste]
|