KOŠARKA

 

 
IZVOR IN RAZVOJ KOŠARKE

Košarko (angleško basketball) je za svoje študente leta 1891 izumil James Naismith, profesor ameriške univerze Springfield. V stojali za breskve, pritrjeni na stojalih, so metali žogo. Ker pa je bilo prenaporno pobirati žoge iz košar, je profesor odstranil dna. Sedaj je žoga padala skoznje in rojena je bila temeljna zamisel današnje košarke.

 

 

DELITEV KOŠARKARSKE TEHNIKE

 

TEHNIKA NAPADA

 

TEHNIKA OBRAMBE

TEHNIKA  Z ŽOGO

TEHNIKA PROTI ŽOGI IN ODVZEMANJE ŽOGE

 

 

- lovljenje

- izbijanje

- podajanje

- odbijanje

- vodenje

- blokiranje

- meti

- prestrezanje

- pivotiranje

- odvzemanje

 

- skok za žogo

 

 

TEHNIKA BREZ ŽOGE

TEHNIKA BREZ ŽOGE

 

 

- napadalna preža

- obrambna preža

- tek

- tek

- zaustavljanje

- zaustavljanje

- sprememba smeri

- sprememba smeri

- obrati

- obrati

- skoki

- skoki

 

 

NAPADALNA PREŽA

Košarkarska preža je osnovna postavitev igralca v obrambi in v napadu. Napadalna preža je položaj napadalca, iz katerega lahko najhitreje nadaljuje napadalno akcijo. Postavitev nog je običajno paralelna. Stopali sta postavljeni v širini ramen, nogi sta v kolenih nekoliko pokrčeni. Trup je malo nagnjen naprej, pogled pa usmerjen proti košu. Roki sta pokrčeni in v višini prsi.

 

OBRAMBNA PREŽA

Obrambna preža je položaj igralca, ki omogoča hitro reagiranje na gibanje napadalca v vseh smereh. Postavitev nog je običajno diagonalna. Nogi sta v kolenih primerno pokrčeni, trup je nekoliko nagnjen naprej, pogled je usmerjen naprej. Roki sta pokrčeni in dvignjeni v višini ramen. Teža telesa mora biti enakomerno porazdeljena na obeh nogah.

Pri oceni pravilnega položaja v preži si pomagamo tako, da krčimo kolena toliko časa, dokler se ne naslonimo z iztegnjenima rokama na stegno. Trup je pri tem vzravnan. V napadalni preži se običajno pomikamo s tekalnimi koraki, v obrambni preži pa s prisunskimi in tekalnimi koraki.

 

PIVOT OBRAT
SONOŽNO ZAUSTAVLJANJE

SPREMEMBA SMERI Z MENJAVO ROKE.
   
   
   

 

 

POSTAVITEV IGRALCEV V IGRIŠČU

 

 

NAZAJ