panna cotta.jpgSESTAVINE:

1,5 dcl sladkorja

5 dl tekoče sladke smetane

1 dl mleka

1 vanilij sladkor

4 žličke želatine

1 dl vroče vode

narezane jagode, sezonsko sadje ali borovnice (lahko tudi sadje po želji)                    

 

POSTOPEK:

V posodo damo sladkor, smetano in mleko. Na majhnem ognju mešamo, da se nam

panna cotta 2.jpgsladkor stopi. Ne sme vreti. Dodamo vaniljin sladkor. Vroči vodi dodamo

želatino in jo mešamo, da se stopi. Vmešamo jo v smetano in vse skupaj

precedimo , da ni kepic. Tekočino vlijemo v posodice ali čajne skodelice, ki

smo jih prej namočili z mrzlo vodo. V hladilniku naj počivajo tako dolgo,

da se masa strdi. Posodice obrnemo in če vsebina ne gre ven, jih položimo za

par sekund v vročo vodo. Okoli sladice naložimo sadje.

To je pravzaprav smetanov puding in ga lahko izboljšamo še tako, da

dodamo stolčene beljake ko je masa že kuhana. Sladica je veliko boljša, če

uporabimo vaniljevo paličko, katero prerežemo in semena, ki jih dobimo, damo kuhati v smetano.

image009.jpg