Sobota, 4. septembra 2010

 

Sobotno jutro pa ni bilo prav vabljivo za na kolo. Pa vseeno smo se po aperitivu, divjačinski salami, želodčku,

sirčku z orehi, makovih štručkah ....odločili, da gremo na Golte in to gor z gondolo, nazaj pa spust s kolesom.

 

Dejan se je pozanimal, kdaj pelje gondola in nas tudi takoj razočaral. Ker na Golteh adaptirajo Hotel Golte,  žičnica ne vozi.

 

Za to opcijo, da bi šli na Golte s kolesom, pa ni bilo kandidatov. Pa še Golte so se zavile v temne oblake, kar je prav v kratkem obetalo nevihto.

 

Zato nam je Dejan predlagal, da se zapeljemo do Šoštanja, kar naj bi bilo dobrih 20 km. Slišati je bilo lepo !

 

Vsi smo bili za.


 

Jutro je bilo hladno, zato se  je bilo  treba obleči v topla oblačila, tokrat tudi  v dolge hlače.

 

Iz Poljan smo se peljali skozi lepe vasice, kjer smo opazovali, kako so bila polna drevesa jabolk in hrušk.

V glavnem imajo v sadovnjakih  še stare sorte dreves,  neškropljena a kljub temu izjemno bogata s sadeži.

 

Peljali smo se skozi vasico Dol-Suha, potem močno navkreber, pa spet malo  po ravnem, pa gor in spet gor po

14 % klancu do Radegunde in nato skozi strm gozd, kjer se je naša kolona  precej raztegnila. Zbrali smo se na nekem razpotju, si ogledali sadovnjak  poln starih tepk, moštaric in še drugih hrušk.


 


 

 


( Aleš išče na zemljevidu cerkvico , ki smo jo videli na vrhu  hriba nasproti nam.......)

 

 

 

Od tu naprej je bil dolg spust do Mozirja in tam spet navkreber do Lepih njiv.

 

Punce smo upale, da je to zadnji vzpon :(

 

Potem pa spust do Florjana in desno proti Šoštanju. Že od daleč smo videli visok  dimnik Termoelekrarne

Šoštanj.

 

Tam smo se srečali v bifeju z Marjeto, ki se je  tokrat vozila z avtom zaradi poškodbe kolena.

 

Z  natakarjem  smo se posvetovali, kje so ta  tri umetna Šaleška jezera, ki smo jih nameravali pogledati.

 

Dobrih par sto metrov iz bifeja, je v naši  kolesarski vrsti  nekaj strašansko počilo.

 

Šefu je eksplodirala zračnica. 

 

Naša hitra servisna služba je zračnico zamenjala, mi pa smo se do solz nasmejali, ker so se spet dogajale traparije

z zračnico....

 

.. kaj bo šele zvečer, ko imamo že dve ????


 

 

 


 

 

Potem smo šli mimo velikega nasipa – odlagališča pepela Šoštanjske TE  na desni in na levi  majhnega Šoštanjskega jezera do  velikega Velenjskega jezera.  Velenjskega smo  samo delno obvozili, ker smo bili že pozni.

Pogledali smo  zanimivo  vrtičkarsko naselje velenjskih rudarjev Kunte-Kinte. Nato smo  pri majhnem Škalskem ribniku zavili proti  nogometnemu igrišču, se peljali mimo Muzeja velenjskega rudnika do restavracije Jezero.

 

 

 

 


 

Najmlajše jezero, nastalo leta 1975, je Družmirsko ali Šoštanjsko jezero, ki je edino, ki  se spreminja  oz. povečuje zaradi stalnega izkopavanja lignita na tem področju. Je glavni vir tehnološke vode šoštanjske TE.

 

Velenjsko jezero je  tudi ugrezninsko jezero, nastalo z izkopavanjem lignita v  tem Velenjskem rudniku. V glavnem je jezero umirjeno, lignit kopljejo le še na zahodnem delu jezera, le-tega pa sproti zasipajo s pepelom TEŠ.

Globoko je 54 m, po površini pa je enako Blejskemu jezeru ( Blejsko  je globoko le 31 m).

 

Škalsko jezero ( ribnik )  je nastalo pred drugo  svetovno vojno in je najmanjše od teh treh jezer. Ima dokončno obliko, saj je izkopavanje lignita na tem predelu že zaključeno.

 

 



Ko smo se vračali z Velenjskega jezera, so začele padati prve kaplje. Pospešili smo in še suhi prikolesarili v Šoštanj v picerijo Kajuh.

 

Tam smo kakšno urco sedeli ob picah, pirčku in debatirali o  dobrih zaslužkih gostilničarjev, če  le ne gre gost na WC in potegne vodo, vzame papir......   ha ha ha.....

 

 

Ko je dež ponehal, smo se že veselili  lesarske veselice v Nazarjih.

 

Iz Šoštanja smo vozili ob Paki do Škorna, potem  je bil dober  kolesarski vzpon iz vasi Gorenje, spust do Mozirja in  v Nazarje. Tam je bilo veselice konec oz. se sploh ni začela zaradi slabega vremena. Golaža, na katerega smo računali, ni bilo več. Še dobro, da nas je Marjeta pocrkljala s čokoladnimi pralinami iz čokoladnice.

 

Tu smo imeli le še par kilometrov do naše Mateje, ki nas je spet prisrčno sprejela.

 

Na naši kmetiji pa spet materina dušica in potem odlična večerja. Juhica iz bučk, postrv na žaru z maslenim krompirjem in pa nepozabno dobri solnograjski žličniki z vaniljevo kremo.

 

Dejan je našim navdušenim  puncam pokazal kako se naredijo žličniki.... povedal vse recepte in obljubil, da nam bo zjutraj pripravil žgance s kislim mlekom.

 

Pa je bilo za nami spet  52 težkih, mokrih in lepih kilometrov.

 

Jutri pa domov !!!!