PERU










































Šolsko leto 2005/2006 je bilo v znamenju Peruja. Sandro Cenas iz Peruja in njegova žena Nataša  sta nam pomagala pri izvedbi projekta, ki smo ga razdelili na posamezne  naloge:

  • KJE JE PERU
  • ŽIVALI IN RASTLINE PERUJA
  • PERUJSKE PRIPOVEDKE
  • KULINARIKA PERUJA
  • DEKLICA ANA CRISTINA
  • TRADICIONALNA PERUJSKA OBLAČILA
  • GLASBA PERUJA



KJE JE PERU


Naloga je prinesla veliko zemljevidov, podatkov o državi, zanimivosti…… a najlepše je bilo, ko sta nas obiskala Sandro in Nataša, ki sta nam prinesla veliko predmetov iz Peruja in nam povedala veliko zanimivega o tej  deželi.





ŽIVALI IN RASTLINE PERUJA



Naloga je bila zanimiva za vse učence, saj so na to temo prinesli največ prispevkov. Veliko časa pa so tej temi namenili tudi v oddelku podaljšanega bivanja, kjer so  likovno ustvarjali. Tudi tokrat smo lahko vse izdelke občudovali na tematski razstavi.





Učenci v OPB ustvarjajo plakat.








PERUJSKE PRIPOVEDKE


so prinesle veliko aktivnosti. Knjižničarka nam je pripravila uro s perujsko pripovedko, še več pripovedk pa smo prebrali pri pouku. Likovno smo ustvarjali, spoznavali nove junake…

Četrtošolci pri ustvarjanju mitološkega bitja bitja AMARU.


Člani lutkovnega krožka so  nam predstavili perujsko pripovedko…….



…drugošolci  pa so odigrali pravljico SOVICA OKA Svetlane Makarovič…..


….nakar smo primerjali elemente  obeh zgodbic .









KULINARIKA PERUJA



Najprej smo spoznavali prehrambene navade prebivalcev Peruja, njihova živila…

….nekega dne pa je na naši šoli zadišalo!



Nataša je pri pripravi perujske jedi pomagala četrtošolcem…



...pri delu pa je pomagala tudi naša zunanja sodelavka Sonja.



Kaj je bilo najbolj okusno? Perujska solata, polivka s krompirjem,sladica iz želatine, napitek iz Peruja, prava INKA KOLA, perujske kokice, čokoladna pena? Prav vse!
Predlagamo, da čokoladno peno po receptu iz Peruja pripravite tudi vi!




SESTAVINE: (za 6 oseb)
  • 3 skodelice............. 150 g majhnih penastih bonbonov
  • 1/2 skodelice......... 125 ml lahke smetane
  •                                  80 g čokolade
  • 2 jušni žlici ............. 30 ml pomarančnega sirupa
  • 1 in 1/2 skodelice...375 ml stepene smetane
  • 2 beljaka
  • 1 skodelica.............. 175 g klementin
PRIPRAVA:
V posodi z dvojnim dnom stopimo mehke penaste bonbone (marshmallows), smetano in čokolado. Primešamo pomarančni sirup. Odstavimo in ohladimo.
Stepemo smetano in jo primešamo v ohlajeno čokoladno peno. Oba beljaka stepemo, da nastane čvrst sneg in ga primešamo v peno. Dodamo režnje klementin. Nalijemo v servirne ali steklene skodelice. Preden postrežemo, damo za tri ure v hladilnik.
Klementina je križanec med grenko pomarančo in tanžerino.









DEKLICA ANA  CRISTINA



(na sredini fotografije)




in pismo, ki nam ga je poslala.





Poslala nam je  tudi nekaj učbenikov, ki jih uporabljajo tamkajšnji otroci v 2. razredu.
















TRADICIONALNA PERUJSKA OBLAČILA




So  zelo pisana. Do te ugotovitve smo prišli po listanju po knjigah, brskanju po internetu… Naredili smo si načrte in izdelali lutke s tradicionalnimi perujskimi oblačili.







GLASBA PERUJA


Poslušali smo glasbo, igrali na instrumente iz Peruja, Sandro nas je naučil tradicionalni perujski ples, se učili pesmice v španščini… Prav vsi smo znali voščilo zapeti tudi po špansko:
























Vse izdelke smo sproti razstavljali, o delu poročali v sedmih številkah našega glasila TAKŠNI SMO…



...večino pa smo predstavili na zaključni prireditvi v juniju.Peli in plesali smo  skupaj s skupino Machu Picchu. Perujski kulturi pa smo ob bok postavili tudi slovensko glasbo, saj so naši mali glasbeniki zaigrali slovenske ljudske pesmi, dedki, starši in učiteljice smo zapeli ljudske pesmi, naši plesalci pa so zaplesali folkloro.

Primerjali smo obe kulturi  in uživali v prireditvi, ki je trajala skoraj dve uri.




Naš skupni nastop s skupino Machu Picchu je prav gotovo nepozabno doživetje za vse nas…
















...…še posebej pa za učence, ki so se v projektu najbolj izkazali in si prislužili nagrado!




Hura!

Spoznali smo veliko novega  in še zmagali!



Takole pa je, čisto na kratko, novico o našem projektu ponesel po Štajerski tudi časnik VEČER.



Vodja projekta: SIMONA ŠMAJS