NARAVOSLOVNI DAN – JABOLKO V PREHRANI

Naravoslovni dan Tudi v letošnjem letu veliko pozornosti namenjamo zdravi prehrani. V 3. razredu smo izvedli zanimiv naravoslovni dan z naslovom JABOLKO V PREHRANI. Učenci so ves teden pridno zbirali in v šolo prinašali različne recepte v katerih se kot sestavina pojavlja jabolko.
Naravoslovni dan Naravoslovni dan
V petek  so učenci prišli v šolo s predpasniki in nožki. Učenka Taja se je s svojim očkom, sadjarjem Petrom Kraševcem dogovorila za obisk v našem razredu. Sadjarja smo gostili prvo šolsko uro. S seboj je prinesel tri vrste jabolk. Jabolka so učenci oprali, jih opazovali, vonjali in okušali. Ugotovitve o barvi, vonju in okusu vseh treh sort jabolk so vnašali v preglednico. Zapisali so tudi vrsto jabolk, učenka Taja nam je naštela še veliko drugih sort, ki jih pridelajo v domačem sadovnjaku. Sadjar je učencem povedal kako se jablano posadi in neguje, da nam rodi lepa in dobra jabolka. Učenci so izvedeli tudi kako pravilno obiramo in shranjujemo jabolka in še mnogo zanimivega. Naravoslovni dan
Naravoslovni dan Naravoslovni dan
Naravoslovni dan Po zaključenem obisku smo nadaljevali z delom v učilnici za gospodinjski pouk. Pripravili smo vse potrebno za pripravo jabolčnega zavitka, jabolčnega kompota in palačink z jabolki, ki smo jih namazali z mešano marmelado iz jabolk in korenja ter iz jabolk in sliv. Ker je jesenski čas smo si spekli tudi nekaj kostanja za pokušino. Učenci so bili pri delu aktivni, predvsem pa zadovoljni, spoznali in preizkusili so mnogo novih spretnosti. Po zaključku pokušine naših jedi so z veseljem pospravili kuhinjo.

Zanimalo jih je predvsem kdaj bomo ponovno kuhali, saj so pri delu zelo uživali. Naučili so se kako je jabolko pomembno v prehrani in na koliko različnih načinov ga lahko vključimo v vsakdanje jedi.

 

Lidija Jevšovar

Naravoslovni dan