Prva stran
 
Izberite področje, ki vas zanima:
   Kdo smo?
   Zgodovina ZOTKS
   Dejavnost ZOTKS
  
   Koledar prireditev
   Regionalni centri
   Publikacije
   Izobraževanje
 
   Arhiv
   English


RAZPIS IV. SREČANJA MLADIH RAZISKOVALCEV-OSNOVNOŠOLCEV SLOVENIJE V ŠOLSKEM LETU 2003/2004

IV. srečanje mladih raziskovalcev osnovnošolcev Slovenije bo potekalo v petek, 4. junija 2004 v Murski Soboti.

Mladi raziskovalci, učenci 6., 7. in 8. razredov osemletke ter učenci 7., 8. in 9. razredov devetletke lahko na Srečanju sodelujejo z raziskovalnimi nalogami z naslednjih področij:

biologija in ekologija z varstvom okolja
etnologija
fizika in astronomija
geografija in geologija
kemija
matematika
psihologija
računalništvo in informatika
slovenski jezik in književnost
sociologija
tehnika(1)
zgodovina

(1) Gre le za raziskovalne naloge, raziskovalno proučevalne naloge bodo predstavljene na srečanju mladih tehnikov.

1. Pogoj za sodelovanje je predhodna udeležba na regijskih srečanjih, ki bodo organizirana v Ljubljani, Celju, Mariboru, Velenju, Kopru, Novem mestu, Kranju, Ravnah na Koroškem, Murski Soboti, Ptuju, Šempetru pri Novi Gorici, Stranjah (Kamniško-domžalska regija) in Rovtah (Notranjska regija). V skladu s pravilnikom smo določili možno število udeležencev po posameznih področjih. Mladi raziskovalci, ki niso sodelovali na regijskih srečanjih, ne morejo sodelovati na državnem srečanju.
V nadaljevanju podajamo tabelo z opredelitvijo regij, predvidenim izvajalcem regijskega srečanja, največjim skupnim številom raziskovalnih nalog, s katerimi se določena regija lahko predstavi na državnem srečanju in največjim številom nalog na posameznem razpisanem področju.

Regija

Predvideni izvajalec

Skupno število

Število na področje

Ljubljana

OŠ Riharda Jakopiča

48

4

Maribor 

MO Maribor

24

2

Podravje

ZRS Bistra

24

2

Pomurje

RC ZOTKS Murska Sobota

12

1

Celje in Laško

Mestna občina Celje

12

1

Šaleška dolina

Šolski center Velenje

12

1

Zgornje Podravje

RC ZOTKS Maribor

12

1

Gorenjska

SESŠ Kranj

6

1

Dolenjska z Belo krajino in Posavjem

Izbrani izvajalec v regiji

6

1

Obalno-kraška

ZRS- Koper

6

1

Primorska

OŠ Šempeter

6

1

Koroška

OŠ Prežihovega Voranca

6

1

Domžalsko-kamniška

OŠ Stranje

6

1

Notranjska

OŠ Rovte

6

1

Skupaj

 

186

19

 

2. Področje raziskovalnega dela mora biti navedeno na prvi strani naloge. Mladi raziskovalci, ki so na regijskem srečanju tekmovali na določenem področju, le-tega ne morejo več menjati!

3. Rezultate (v elektronski obliki) z regijskih srečanj mladih raziskovalcev pošljejo organizatorji le-teh najkasneje do 12. maja 2004 na ZOTKS, Gibanje znanost mladini, Lepi pot 6, Ljubljana. Glede na rezultate in v skladu s pravilnikom za napredovanje na državni nivo, objavljenim tudi na spletni strani ZOTKS, http://www.zveza-zotks.si/, bomo povabili udeležence državnega srečanja, da se le-tega udeležijo.

4. Rok za oddajo nalog in povzetkov je 16. maj 2004. Naloge pošljite v dveh izvodih (original in kopijo) na naslov Regionalni center ZOTKS, Borovnjakova 1, 9000 Murska Sobota. Originalni izvod raziskovalne naloge bomo mlademu raziskovalcu, po končanem Srečanju vrnili.

Teme raziskovalnih nalog so lahko poljubno izbrane in aktualne. Priporočamo pa tudi obravnavo problematike domačega okolja.

Za nasvete in pojasnila se učenci obračajo predvsem na šolske in zunanje mentorje, tudi iz podjetij, ter na ZOTKS - Gibanje znanost mladini.


Predstavitev na Srečanju zajema: samostojno izdelano nalogo (tipkopis), priloženo dokumentacijo in predstavitev naloge pred strokovno komisijo, ki preverja kandidatovo samostojnost pri oblikovanju naloge, raziskovalni pristop, metode dela in rezultate, sistematičnost in smiselnost podanega gradiva ter splošno razgledanost.
Naloga je lahko individualna ali skupinska, ki jo izdelajo največ trije avtorji.

Raziskovalne naloge naj bodo pripravljene v skladu z navodili za izdelavo raziskovalnih nalog, ki so objavljena na spletni strani http://www.zveza-zotks.si/. Naloge morajo učenci predložiti v predpisanem roku v slovenskem jeziku. Če je bila naloga za predhodno šolsko ali regijsko srečanje napisana v italijanskem ali madžarskem jeziku, mora biti za državno srečanje prevedena, zagovor pa je ob prisotnosti prevajalca mogoč tudi v jeziku narodnosti.

Predstavitev raziskovalne naloge

Predstavitev raziskovalne naloge pred strokovno komisijo je javna in lahko traja največ 15 minut, od tega je 5 minut namenjenih razpravi.
Raziskovalec ima na voljo grafoskop in ob predhodni najavi tudi dataskop. Predstavitev nalog z video projekcijo ni predvidena. Poslušalci si lahko raziskovalno nalogo ogledajo in z avtorjem diskutirajo. Mladi raziskovalci naj se izogibajo daljšim monologom in le obnovi že zapisane raziskovalne naloge.

Ocenjevanje

Strokovne komisije na državnem srečanju so sestavljene iz najmanj treh članov, strokovnjakov z določenega področja. Strokovno komisijo vodi predsednik. Člani strokovnih komisij prejete naloge pregledajo in v pisni obliki izrazijo mnenje, s katerim so pred pričetkom srečanja seznanjeni vsi člani komisije.

Strokovne komisije izberejo tiste naloge z vsakega področja, ki po kvaliteti, posebnih raziskovalnih pristopih ali aktualni problematiki ter kakovostni predstavitvi še posebej izstopajo. Na zaključni slovesnosti predsedniki komisij te naloge na kratko predstavijo in utemeljijo izbor ter podajo splošno oceno kvalitete prispelih nalog. Preostale naloge niso razvrščene.

Priznanje

Vsak udeleženec Srečanja bo prejel priznanje Gibanja znanost mladini o uvrstitvi na državnem srečanju.

Objava rezultatov

Rezultati Srečanja bodo objavljeni javno ob zaključku ter tudi pisno v poročilu strokovnih komisij in na naslovih spletnih strani http://www.zveza-zotks.si/ in www.zveza-zotkms.si
Skupaj s prijavo poda šola, v dogovoru s starši učencev, tudi soglasje za javno objavo rezultatov.


 
 
 Na prejšnjo stran  Na vrh strani  Na naslednjo stran  
Domov    Na vrh strani    Iskanje    Pomoč