Slad je naravno predelan ječmen. V postopku slajenja se v ječmenovem zrnu razvijejo sladkorji, topni škrob in nekateri encimi, ki so potrebni pri pripravi piva.
V sladu so v grobem dve vrsti encimov:
V pivovarstvu se uporabljajo hmeljevi storžki. Hmelj je rastlina in dobro uspeva tudi v Sloveniji. Vrste hmelja se med seboj močno razlikujejo po grenkobi in aromi. V Sloveniji sta najbolj znani vrsti hmelja Golding in Aurora.
V pivovarstvu se hmelj uporablja iz več razlogov:
- daje okus (grenkobo in druge okuse) in vonj pivu,
- preprečuje kvarjenje piva (naravni konzervans),
- pomaga pri ohranjanju okusa piva in pomaga stabilizirati peno.
Hmelj se na trgu dobi v glavnem v obliki briketov (stisnjen v koščke - tako je bolj obstojen). Hmelj je potrebno shranjevati dobro zaprtega in na hladnem.
Tudi voda je pomembna sestavina piva in vpliva na vse procese pri pripravi piva. Vendar tudi najboljša voda brez ostalih dobrih sestavin in pravilne priprave ne da dobrega piva.
Ionska sestava vode je pomembna, vendar ne za domače pivovarje, ker nanjo težko vplivamo. Za domače pivovarje je pomembno, da voda ni klorirana. Če je voda klorirana priporočamo, da se jo pred uporabo dobro prevre.
Kvasovke so živi organizmi, ki pretvorijo posladkano vodico v čudovito pijačo z imenom pivo. Tip in kvaliteta kvasa, ki ga pivovar uporablja za fermentacijo sta prav tako pomembna za kvaliteto piva kot ostale sestavine. Kvas precej pripomore k končnemu okusu piva.
V grobem ločimo dve vrsti kvasovk:
Najbolje uspevajo pri temperaturah 13-24°C. Nižje temperature fermentacijo upočasnijo, pod 10°C pa se fermentacija največkrat ustavi.
Uspevajo tudi pri temperaturah pod 12°C in tudi tja do 0°C. Seveda pa kvasovke spodnjega vrenja uspevajo tudi pri višjih temperaturah. Domači pivovar se mora zavedati, da so kvasovke živ organizem in tako je potrebno z njimi tudi ravnati.
Domači pivovarji največ uporabljamo suhi kvas (v vrečkah), ki ga je potrebno pred uporabo rehidrirati. Postopek rehidracije je opisan v na strani Moje prvo pivo.
© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97